161 години от откриването на сградата на първото българско училище във

...
161 години от откриването на сградата на първото българско училище във
Коментари Харесай

На този ден през 1860 г. с ферман на великия везир във Варна е открито първото българско училище, Сава Доброплодни е първи главен учител

161 години от откриването на постройката на първото българско учебно заведение във Варна се навършват на 25 юли.

По това време българският етнос в града е бил малцинство и не е имал свое учебно заведение. Варна е мултиетнически град, населяван предимно от турци, гърци, арменци и евреи. 

Зданието се е намирало на мястото на църквата „ Св. Архангел Михаил “ на ул. „ 27-ми юли “. Сградата става факт благодарениe на национални дарения.

Това споделя Масис Хаджолян в собствен отчет, оповестен в алманах на Съюза на учените във Варна.

Българското просветително дело във Варна датира от 1860 година.

Създава се българска учебна община с възрожденската концепция да се случи и българско учебно заведение, предава Moreto.net. Първият учител е получил покана за идване във Варна като преподавател през май 1860 година. Занятията в началото се организират в къщата на Пейко Пенев на настоящия площад " Екзарх Йосиф ". Първият преподавател Константин Арабаджиев стартира работа с 40 възпитаници, които след 3 години доближават до 150.

Впоследствие с национални дарения се строи учебна постройка. Тя получава името " Българско централно учебно заведение " и е открита на 25 юли 1862 година.

„ В церемонията по откриването участвала градската администрация, варненският гръцки митрополит Порфирий, римокатолическия свещеник Дамияни, арменския владишки наместник, консули, задгранични търговци. Направен е водосвет на български език от архимандрид Филарет. Новоназначеният основен преподавател Сава Доброплодни произнася слово на български, турски и гръцки езици. Изказва се и шефа Ашир бей. Участието на гръцкия митрополит е израз на промененото му отношение към създаване на българско учебно заведение. Строежът му е бил спиран заради негативното отношение на гръцката община и на гагаузите, които стачкуват пред шефа. Това принуждава българите да насочат групова молба до великия везир в Цариград и тя е задоволена с издаване на специфичен ферман за изграждане на учебното заведение “, се споделя още в обявата.

Сава Доброплодни преподава като основен преподавател една година. През 1864-1865 година за малко време е преподавател и Петко Рачов Славейков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР